Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vianočný obed od zanietených dobrovoľníkov: Zapojila sa aj Miss Slovensko 2021
Zdielať na

Vianočný obed od zanietených dobrovoľníkov: Zapojila sa aj Miss Slovensko 2021

BANSKÁ ŠTIAVNICA / Kapustnica, či ryba so šalátom už tradične patria na štedrovečerný stôl. No nie každý si to môže dovoliť. Osamelí dôchodcovia, či sociálne slabšie rodiny z Banskej Štiavnice si na Štedrý deň pochutnali na dobrotách, ktoré im pripravili a priniesli dobrovoľníci.

Dobrovoľníci z Banskej Štiavnice počas Štedrého dňa rozniesli stovku obedov. "Dobrý deň, prišli sme vám popriať krásne sviatky. Prijmite od nás túto štedrovečernú večeru," hovorí dobrovoľníčka. "Ja som šťastná, lebo niektorí nemajú ani čo jesť, nič. Som rada, áno, pán Boh zaplať," dojato povedala obyvateľka Banskej Štiavnice Mária Stracheová. 

Urobiť radosť ako akt solidarity 

Hoci by mohli doma chystať slávnostnú večeru pre svojich blízkych, nemyslia iba na seba. Pani Alenka stála pri hrncoch už o šiestej ráno, aby urobila radosť iným. "Kapustnica sa varila od rána, dobrá, s údeným mäskom a klobáskou. Vyprážaný rezeň, zemiakový šalát a oblátky s medíkom," ukazuje svoje gurmánstvo kuchárka Alena Cigániková .  

Miss Slovensko tak trochu inak 

Medzi dobrovoľníkmi sme našli aj našu najkrajšiu Slovenku, na Štedrý deň pomáhala spolu s otcom a sestrou. "Podnety, že do ktorých rodín by bolo vhodné takýto obed zaniesť nám dávali miestni farári alebo sociálni pracovníci, ktorí také rodiny poznajú," vysvetľuje Miss Slovensko 2021 Sophia Hrivňáková. 

Komu sa pomáhalo? 

Ján Teren je autorom myšlienky, ktorá je za touto vianočnou pomocou a vysvetľuje, že pomoc je určená ľuďom "ktorých zastihla veľmi nepriaznivá sociálna situácia, ktorá ich natoľko ochromila, že potrebujú pomoc. Dobrovoľníci navštívili aj otca s piatimi malými deťmi. Starostlivosť o rodinu zostala na jeho pleciach. 

"Áno, veľmi mi to pomohlo a som im za to veľmi vďačný. Vianoce budú skromné, ale veselé. Budeme sa zabávať, budeme hrať pexeso, skladať srandy," povedal obyvateľ Banskej Štiavnice Róbert Jarota. Dobrovoľníci nosili obyvateľom mesta aj koláče a ovocie a ich srdečnosť bola viditeľná.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy